Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Concert, Het droomlied van Olaf Åsteson

16 december 2018 | 15:30 - 16:30

Het droomlied van Olav Åsteson (Draumkvedet) wordt gezongen door Harald Foss (zang en luit) en Mari Foss (zang en harp). Zij worden gerekend tot de beste volksmusici in Noorwegen. Irene Pouwelse verzorgt de inleiding tot dit Oude Noorse volksverhaal.

Draumkvedet
Dit beroemde gedicht heeft zijn wortels in de tijd van het eerste christendom in Noorwegen en komt uit een tijd waarin visie-poëzie uit dromen centraal stond. In Telemark is dit middeleeuwse gedicht door mondelinge overlevering behouden gebleven.
Het was rond 1850 toen folkloristische verzamelaars het opschreven van mensen die het nog op de oorspronkelijke manier konden uitvoeren. Sommige van deze mensen vertelden de verzamelaars dat ze daar 100 jaar geleden hadden moeten zijn; “onze voorouders kenden toen enkele honderden verzen”, zeiden ze.
Het verhaal gaat over Olav Åsteson die op kerstavond gaat slapen. Hij heeft een diepe slaap die 13 dagen duurt. Als hij wakker wordt, rijdt hij direct naar de kerk om de mensen over zijn dromen te vertellen. De dromen waren als een pelgrimstocht door andere werelden en landen. Mensen die anderen kwaad hadden gedaan ondergingen groot leed, maar degenen die goed hadden gedaan, gingen vrijuit.
Er zijn van oudsher drie verschillende melodielijnen, en het aantal verzen in de hedendaagse uitvoering varieert in aantal van 20 tot 70.
Als gedicht uit de overgangstijd van de Noorse goden naar het katholieke christendom, bevat het Draumkvedet enkele begrippen die misschien een beetje controversieel waren in de tijd dat de reformatorische kerk ontstond. Sommige reformatorische priesters waren tegen de uitvoering ervan, en om deze reden werd het gedicht het best bewaard in de afgelegen gebieden.

Entree: € 15 – CJP en studenten € 10, incl. brood en soep na afloop

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
16 december 2018
Tijd:
15:30 - 16:30
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur