Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Concert: Van IJzerlooij en Schoonhoven

19 februari 2017 | 15:30 - 17:00

2017-02-19-ijzerlooij-kOp deze zondagmiddag leiden Ephrahim van IJzerlooij (cello) en Maurice van Schoonhoven (vleugel) hun toehoorders naar de sprookjeswereld van Janáček en stellen de duizelingwekkende oerkrachten van Schnittke daar tegenover om na de pauze in de romantische wereld met muzikale hartstochten van Schumann en Brahms te belanden.

Ephraim van IJzerlooij werd geboren op 12 februari 1983 in Zeist en begon op 7 jarige leeftijd met muzieklessen (lier en blokfluit). Op 9 jarige leeftijd begon hij met cellolessen en ging daarna naar de Jongtalentklas bij Maarten Mosterd aan het conservatorium van Amsterdam. Sinds 2002 studeerde Ephraim cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; eerst bij Monique Bartels, sinds 2005 bij Dmitri Ferschtman. 16 mei 2007 heeft Ephraim zijn Bachelor eindexamen cello met goed gevolg afgelegd. Hij studeerde zijn laatste 2 jaar voor zijn Master bij Dmitri Ferschtman aan hetzelfde instituut met de specialisaties: orkestspel, kamermuziek en solospel. Zijn eindexamen Master of Music op 29 september 2009 is door de commissie zeer gewaardeerd. Het is gewaardeerd met een 9, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel.
Ephraim volgde masterclasses bij onder anderen Quirine Viersen, Harro Ruijsenaars, Michel Strauss, Valter Despalj, Vladimir Perlin, Bernard Greenhouse, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Yo Yo Ma, Osiris Trio, Storioni Trio en Brodsky Kwartet, Vermeer kwartet, Jerusalem kwartet. Tijdens de NJO zomeracademie 2006 voerde hij de cellosectie aan in vier programma’s. In die samenstelling speelde hij onder meer op het Schleswig Holstein Musikfestival en het Edinburgh International Festival. In 2006 werkte Ephraim samen met Sofia Gubaidulina aan de uitvoering van haar “Am Rande des Abgrunds”, onder meer tijdens de Cellobiënnale in Amsterdam. Het zijn dierbare herinneringen geworden. Sofia Gubaidulina speelde bij die gelegenheid een van beide aquafoons. Ephraim liep stage bij het Residentie orkest.
Van februari tot 15 mei 2008 volgde Ephraim de Ligeti Academy van het Asko-Schönberg ensemble. Ephraim is een toegewijd kamermusicus. Hij geeft regelmatig concerten met zijn vaste pianist Maurice van Schoonhoven. Hij speelt in het Mesdag pianotrio met violiste Heleen Kuiper en pianist Henk Mak van Dijk. Daarnaast speelt Ephraim sinds 2012 in het Orion Trio met zangeres Cileke Angenent en pianist Wolter Willems. En vormt hij het duo Picasso met de Spaanse pianiste Celia Garcia Garcia sinds 2011. Tevens geeft hij concerten met eigen composities en composities van Imke Jelle van Dam met het IJzerlooij-Van Dam duo. Daarnaast speelt hij in het trio Jardin des Images met Evelien van der Kamp viool en Stefaan Brakkee piano (www.jardindesimages.nl). Ephraim heeft zich ook als cellodocent ontwikkelt en heeft zich in 2014 aangesloten bij het door Wouter Mijnders ontwikkelde docentennetwerk: vivaldimusiclessons.nl.
Ephraim speelt op een cello gebouwd door Daniel Roye, 2004 te Amsterdam.

Maurice van Schoonhoven (1984) studeerde bij Bernd Brackman in Amsterdam, bij Maria João Pires in Portugal en in Berlijn bij de Russische pianiste Elena Richter, voormalig assistent van de vermaarde Heinrich Neuhaus. Masterclasses volgde hij onder andere bij Jan Wijn, Mikhail Voskresensky, Emanuel Ax, Wibi Soerjadi, Stephen Kovacevich, Jan Marisse Huizing en Leslie Howard.
Maurice van Schoonhoven stelt zijn duizelingwekkende techniek altijd in dienst van de muziek zelf: met zijn veelkleurige toonpalet weet hij de luisteraar in het hart te raken. Dit werd met allerlei prijzen bekroond: zo won hij in 2001 de Rotterdamse Pianodriedaagse, in 2002 het vermaarde Königin Sophie Charlotte Concours in Duitsland, en in 2004 het Theater aan de Paradeconcours te Den Bosch.
Hij speelt veelvuldig in binnen- en buitenland. Zo voerde hij in 2003 het Dubbelconcert van Mozart uit met Hannes Minnaar en nam hij een cd op met werken van Jan van Amerongen. Zijn repertoire is breed, met een accent op de grote romantische pianoliteratuur.
“Wie niet door Maurice van Schoonhoven geraakt wordt, heeft een hart van steen”, aldus Lisztkenner en -interpreet Leslie Howard.

Entree: € 12,50 – CJP en studenten € 5

Reserveren?

Gegevens

Datum:
19 februari 2017
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur