Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Expositie Kunstroute, Mariët Hylkema, Barthel Brussee en Stichting Peen en Ui

9 september 2017 | 15:30 - 30 september 2017 | 16:00

Zoals gebruikelijk exposeren de ‘Kunstroutekunstenaars’ langer dan de twee dagen van de Kunstroute. Deze keer van 9 september t/m 30 september.
Dit jaar exposeren Mariët Hylkema, Barthel Brussee en Stichting Peen en Ui in de Cultuurzaal van Sijthoff.

Opening: 9 september, 15.30 uur. Tijdens de opening gaat journalist Maarten Baanders in gesprek met de kunstenaars


Mariët Hylkema

Inspiratie voor haar schilderijen doet Mariët Hylkema op tijdens haar reizen. Persoonlijke indrukken vertaalt zij met penseel en kleur. Soms is een schets met waterverf in de natuur voldoende om deze schets als basis te gebruiken voor een nieuw schilderij. Bijvoorbeeld in Jordanië (1995) de roze zandsteen en paarse tinten van de woestijnen. Veel bezocht Mariët Zuid-Frankrijk waar de heldere gele okers domineren.  De ervaring met het  Noorderlicht in Noorwegen (2017) maakte zo’n indruk dat het experimenteren met het groen en het roze-magenta nieuw is in haar werk. En zo verbreedt zij haar horizon. Van lijn en kleur naar beweging en licht. Mariët werkt met acrylverf op linnen. Vaak in combinatie met zelfgemaakte verf op basis van natuurlijke pigmenten.

 

.

Barthel Brussee
Barthel Brussee is een geboren Leidenaar. Hij woont en werkt hier in de stad. Behalve schilder is hij ook graficus, beeldhouwer en maakt hij animatie-films. Hij maakte afgelopen jaren een enorme hoeveelheid kleine olieverfstudies op klein formaat karton. Vaak met een Leids onderwerp. Nu toont Brussee ook een aantal typische Leidse schilderijen. Onderwerp: de drie oktober-viering.
Daarnaast is hij de auteur van het onlangs verschenen stripboek “Dada in leiden”, bij uitgeverij de Muze. In deze strip, die zich voornamelijk afspeelt in de Leidse Schouwburg in 1923, volgen we de laatste dadaïstische voorstelling in Nederland zoals die werd georganiseerd door Theo van Doesburg, zijn vriendin Nelly, Kurt Schwitters, en Vilmos Huszar. Brussee brengt het verhaal in beeld in zijn unieke tekenstijl.
Tijdens de expositie zullen een aantal afbeeldingen uit de strip in high quality-print verkrijgbaar zijn, en een aantal schilderijen die gerelateerd zijn aan dit onderwerp. Daarnaast een aantal werken die te maken hebben met het onderwerp van zijn volgende nog te verschijnen strip: het Parijs van na 1900.

Stichting Peen en Ui: Wandel de Wijk

Samen met de bewoners van De Stevenshof maakte Peen en Ui een bijzondere wandelkaart door deze Leidse wijk. De wandelkaart is nu te zien!
Deze kaart met daarop vier wandelroutes is geïnspireerd op de verhalen van de buurt.
Emma van Noort en Jennefer Verbeek wandelden samen met bewoners door de wijk en gingen met hen in gesprek om er achter te komen wat de bewoners fijn vinden aan de Stevenshof. Verschillende bewoners namen hen mee naar hun favoriete plekken in de wijk. Deze ontmoetingen leidden tot vier speciale voorjaarswandelingen waar iedereen aan mee kon doen. Samen met de stedenbouwkundige van de wijk, met een archeologe, met een bioloog en met een verhalen vertelster wandelden ze door de Stevenshof.
Al deze verzamelde verhalen en informatie heeft kunstenaar Robbert van Strien in de uiteindelijke wandelkaart verwerkt. Deze wandelkaart heeft Robbert volledig met de hand getekend. Dit maakt het een uniek kunstwerk dat bovendien allerlei informatie geeft over de wijk. De wandelkaart is deze zomer gratis aangeboden aan de bewoners van de Stevenshof. Een speciale editie van de wandelkaart en schetsen van de totstandkoming ervan worden in Sijthoff tentoongesteld . Tijdens de Leidse Kunstroute kunt u een wandelkaart meenemen.

Het Peen en Ui project Wandel de Wijk is mogelijk gemaakt door de Gemeente Leiden.

 

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 13.00 – 16.00 uur, tenzij er een activiteit in de zaal is

Toegang: gratis

Gegevens

Begin:
9 september 2017 | 15:30
Einde:
30 september 2017 | 16:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur