Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

FILM-INTERVIEW, La Balsa de Piedra (Het stenen vlot)

2 november 2018 | 20:00 - 22:30

José Saramago (1922-2010) vond in 1980, na drie decennia van vingeroefeningen, de stijl die zo kenmerkend voor hem werd. Hij bouwde daar vervolgens een oeuvre mee op waarvan de faam tot ver buiten de grenzen van zijn geboorteland Portugal zou reiken. Op de Prémio Camões in 1995 (de grootste literaire prijs binnen het Portugese taalgebied) volgde in 1998 de Nobelprijs voor de Literatuur.
In 1986 schreef hij A Jangada de Pedra (Het stenen vlot), als vierde roman in zijn ‘volwassen’ stijl. Het vlot uit de titel is het Iberisch schiereiland, dat bij de Pyreneeën in zijn geheel losscheurt van Frankrijk en vervolgens langzaam in de richting van de Nieuwe Wereld drijft.
Saramago reflecteert in dit boek over het lot van Portugal. Waar hoort het land nu eigenlijk bij? Is dat Europa, waar het zich weliswaar naar richt – Portugal sloot zich in het verschijningsjaar van het boek aan bij de Europese Gemeenschap -, maar dat omgekeerd behalve als vakantiebestemming niet veel van Iberië moet hebben; is het toch eerder Amerika, waar het in de tijd van de ontdekkingsreizen zijn heil zocht en vond, of is het enkel en alleen Spanje, waarmee het van oudsher op zijn zachtst gezegd een haat/liefde-verhouding heeft?
In dit utopische verhaal lijken Portugal en Spanje uiteindelijk samen de toekomst in te gaan, als een gloednieuwe wereld van een ongerepte schoonheid, die bevolkt wordt door een dito mens.

In 2002 kwam de vertaling van het boek door Maartje de Kort uit. In hetzelfde jaar zag de verfilming het licht: La Balsa de Piedra, een internationale productie van de Nederlandse regisseur George Sluizer. Sluizer bracht Saramago’s natuurbeelden prachtig over op het doek en maakte het Iberisch schiereiland zo tot een volwaardige protagonist naast de drie mannen, twee vrouwen en een hond die in het boek de hoofdrollen vervullen.

Maartje de Kort (1963) vertaalt uit het Portugees en uit het Frans. Zij vertaalde zeven romans van Saramago. Na vertoning van de film gaat journalist Maarten Baanders met haar in gesprek.

Entree: € 10 – CJP en studenten € 7,50

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
2 november 2018
Tijd:
20:00 - 22:30
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur