Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Filmavond, Pismo do America + Georgi i peprudite

16 februari 2018 | 19:00 - 22:30

PISMO DO AMERICA (Letter from America)
De jonge Bulgaar Ivan leeft samen met zijn vriendin Nina in Sofia. Zijn overzichtelijke leven wordt ruw verstoord door een telefoontje uit New York. Kamen, Ivans beste vriend, die geëmigreerd is naar de Verenigde Staten, heeft een ernstig auto-ongeluk gehad en ligt in coma. Meteen wil hij zijn vriend opzoeken; het blijkt echter niet mogelijk om een visum te krijgen. Het enige dat hij kan doen is video-opnamen van zichzelf versturen. Hij wil o.a. een oud volksliedje opnemen dat hij en Kamen vroeger zongen. ‘De jeugd schiet als een schim voorbij’ luidt de eerste regel, meer weet Ivan zich niet te herinneren van het lied dat een mythische werking wordt toegedicht. Kamens grootmoeder, die hun ooit dit vers leerde, is de enige die de rest kent. Ivan besluit haar op te zoeken en reist naar het bergdorpje waar zij woont. Onderweg filmt hij alle gebeurtenissen voor zijn vriend….

 

 

.

GEORGI I PEPRUDITE (Georgi and the butterflies)
Bulgaarse documentaire vertelt het absurde en hartverwarmende verhaal van de bevlogen psychiater Georgi, bezeten van zijn eigen ondernemingsgeest.
Met het psychiatrisch hospitaal van directeur Georgi is het erbarmelijk gesteld: er is te weinig geld voor redelijke huisvesting of therapie. Dus verzint de psychiater aan de lopende band plannen om zijn tehuis voor psychiatrische patiënten rendabel te maken. Zo probeert hij samen met zijn patiënten struisvogels, slakken en zijderupsen te kweken, afslankbrood voor vrouwen te bakken en toeristen te verleiden om op fazanten te komen jagen. Daarnaast speelt de directeur in de loterij met de cijfers van de sofi-nummers van zijn patiënten. Sommigen verklaren hem voor gek, maar daar heeft Georgi best begrip voor: “Elk geniaal idee bevat een gezonde dosis krankzinnigheid. Einstein namen ze toch ook niet meteen serieus.”
De een uur durende documentaire ‘Georgi and the Butterflies’ gaat over het laatste toevluchtsoord voor geestelijk gehandicapte mannen in Bulgarije, in het kleine dorpje Podgumer. Regisseur Andrey Paounov maakte er een bitterzoet portret van, vol prachtige Balkanmuziek. Op het IDFA ontving hij een Zilveren Wolf voor de Beste Korte Documentaire.

Entree: € 10, incl. consumptie

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
16 februari 2018
Tijd:
19:00 - 22:30
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur