Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Jazzconcert, Corona-Trio

22 februari | 20:00 - 22:00

Het Corona-Trio is een nieuwe formatie bestaande uit drie jonge Europese musici: uit Hongarije pianist Máté Lachegyi, uit Letland bassist Uldis Vītols en uit Duitsland drummer Clemens Lotz. De naam van het trio is de Italiaanse benaming voor het muzieksymbool  ‘fermata’ (een langer aan te houden noot). Het verwijst naar het belang van ruimtelijkheid en tijd in hun muziek, wat duidt op Scandinavische helderheid en sereniteit en invloeden van hedendaagse en klassieke muziek in moderne jazz.

Máté Lachegyi behoort tot de meest getalenteerde en originele jonge Hongaarse jazzpianisten; hij is zeer toegewijd aan het vormen van zijn eigen, onderscheidbare stijl als performer en componist. Hoewel hij de heldere structuren van muzikale vormen niet loslaat, heeft hij een grote fascinatie voor de vrije, veelomvattende vormen van improvisatie, spontane ideeën, vooral in solo-optredens. Zijn opleiding in klassieke muziek duikt vaak op in zijn composities, naast andere elementen van zijn inspiratiebronnen: Hongaarse volksmuziek, Scandinavische jazz (hij schreef hierover zijn scriptie aan de Franz Liszt Music Academy in Boedapest, Hongarije) en zelfs pop en rock.
Máté werd in 1987 geboren in Vác, Hongarije. Hij begon zijn pianostudie op 5-jarige leeftijd in de muziekschool van Vác. Later leerde hij orgel spelen en volgde hij de faculteit orgel in de Bartók-Pikéthy Secundaire School of Music in Vác. Ondertussen was hij actief als pianist. Hij begon jazz te leren bij de in Vác geboren pianist Nat Nichols. Na de jaren van de muziekacademie voltooide hij de Faculteit Kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Péter Pázmány. Tijdens de universitaire jaren stopte Máté niet met het spelen van muziek: hij trad regelmatig op in verschillende ensembles: hij maakte deel uit van het kwartet van de beroemde Hongaarse zangeres Ágnes Lakatos. Daarna heeft hij het Trio Afium opgericht, waarmee ze regelmatig optreden in Hongarije. Vanaf 2016 is Máté lid van het vernieuwde kwartet van de zangeres Alma Bencze. Zijn eerste CD Double Standard (2009) is een solo piano-opname met arrangementen van zijn favoriete ‘standards’.
Momenteel woont hij in Amsterdam, waar hij zijn master jazzpiano aan het Conservatorium doet.

Entree: € 15 – CJP en studenten € 10; gratis voor deelnemers aan We are Public.

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
22 februari
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur