Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Jazzconcert, Joost Lijbaart Trio

20 januari 2018 | 20:00 - 22:00

Al voordat Sanne Rambags (zang), Bram Stadhouders (gitaar) en Joost Lijbaart (drums) van elkaars bestaan afwisten, bleken ze alle drie een enorme fascinatie te hebben voor Noorwegen. De ruimte, stilte en natuur maar ook de Noorse muziek vormen voor alle drie een belangrijke inspiratiebron. In de nummers van het album Under the Surface gaan Joost Lijbaart, Sanne Rambags en Bram Stadhouders in elf improvisaties op zoek naar klank achter stilte.

Joost Lijbaart (1967) bekend van o.a. zijn werk met saxofonist Yuri Honing, speelt op het album samen met gitarist Bram Stadhouders (1987) en de jonge zeer talentvolle zangeres Sanne Rambags (1994). Joost is initiatiefnemer van dit trio en wie hem wel eens heeft zien optreden weet dat hij geen doorsnee drummer is. Hij staat bekend als een veelzijdige, zeer creatieve en tegelijkertijd als een ingetogen drummer. Hij kleurt de muziek met subtiele en gelaagde ritmes. Ook voor zijn ritmes op Under the Surface put Lijbaart uit een breed klankenpallet van drums en percussie maar past dit tegelijkertijd uiterst spaarzaam toe, volledig in dienst van het groepsgeluid.
Het idee en de behoefte om een sterk vrij benaderd album op te nemen zonder vaste kaders bestond al veel langer bij Lijbaart. Essentieel hierin is het hoorbaar maken van de muziek ‘achter de muziek’, of: wat klinkt er voordat muziek ontstaat en wanneer gaat stilte over in muziek?
Het resultaat is een prachtig sferisch, bijna meditatief album met dromerige melodieën in een afwisselend landschap. Langzame verstilde passages pareren snelle stukken met voortstuwende trance-achtige ritmes.
Bram Stadhouders is een van de meest veelbelovende nieuwe jonge musici binnen het Europese improvisatie circuit die al vele prijzen ontving en Sanne Rambags is als één van de weinige zangeressen van haar generatie in staat om op een open manier te improviseren, soms met zelfgeschreven teksten en gedichten, dan weer door zich volledig tussen de musici te positioneren. Hierdoor heeft haar stem een instrumentale functie die prachtig aansluit bij het open groepsgeluid en het spel van Lijbaart en Stadhouders.

Entree: € 15 – CJP en studenten € 10

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
20 januari 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur