Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

JAZZCONCERT Oene van Geel, Rembrandt Frerichs & Mark Haanstra

17 september 2016 | 20:00 - 22:00

oeneViolist Oene van Geel (Boy Edgar Prijs 2013) presenteert zijn eerste solo album: Sudoku. Oene speelt met twee van zijn favoriete musici: Mark Haanstra (basgitaar/contrabas) en Rembrandt Frerichs (piano).
Een duo altviool en bas is een zeldzame combinatie. Toch spelen Mark Haanstra en Oene van Geel al zo’n 20 jaar samen. Het begon met Geel en Mosaic. Met Bhedam waren ze voorlopers die Zuid-Indiase invloeden in de Nederlandse jazz scene bracht. Uiteindelijk was er het Oxymore Quintet wat in een korte tijd hoge ogen gooide bij pers en publiek. Mark speelt ook mee op Sudoku.
Speciale gast Rembrandt Frerichs is bijzonder communicatief musicus. Hij beheerst vele genres (van oude muziek tot moderne jazz) en heeft altijd zijn oren en ogen open om het avontuur aan te gaan. In deze samenwerking brengt hij ook een aantal van zijn flitsende composities mee.

Herman te Loo, in Jazzflits, over Sudoku: ’Wat uit ‘Sudoku’ blijkt, is hoe compleet Oene van Geel is. Hij bedenkt en speelt sublieme melodieën, maar hij is ritmisch ook sterk en heeft een goed oor voor harmonie. De aanstekelijke polyritmiek van ‘Seven riffs’ (waarmee de cd opent en dat ook op het singletje staat) grijpt je meteen al beet, en daarna laat Van Geel je als luisteraar niet meer los. Het andere stuk dat op het ep’tje staat, ‘Theotuma’, rockt en de altviool klinkt er af en toe als een vervaarlijk gierende elektrische gitaar. Maar in stukken als ‘Polderlucht’ en ‘Dew drops on a spider’s web’ (met harpiste Miriam Overlach) zet hij effectief sfeer neer, filmisch en licht melancholiek. Met basgitarist Mark Haanstra kan hij een goed liedje maken (‘Oleg’), maar evengoed overtuigend funken (‘Tabjörn’) en volksdansen (de Balkanklanken van ‘Maribor’). Maar de allergrootste kracht van Oene van Geel is dat hij zich in al deze invloeden nergens verliest. Elke noot, iedere inval en improvisatie is onmiskenbaar Oene van Geel, en niemand anders.’

Entree:  € 12,50 CJP en studenten € 7,50

Reserveren?

Gegevens

Datum:
17 september 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie: