Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Klassiek Concert, Het Artem Trio

14 oktober 2018 | 15:30 - 17:00

Het Artem Trio bestaat uit drie dames, Maria Lopez Belarte (piano), Violeta Gonzalez Tomas (cello) en Sara Balasch Lozano (viool). Deze zondagmiddag biedt het trio een programma dat het publiek uitnodigt om te reizen door verschillende tijden en regio’s in Spanje.
De laatromantische componist Tomás Bretón wordt zelden uitgevoerd, maar zijn muziek is toch zeer interessant. In zijn “Spaanse stukken” kan men luisteren naar folklore-elementen geïntegreerd in een romantische taal. De Spaanse folklore zou later in de 20e eeuw tot bloei komen met belangrijke componisten als Turina. Zijn tweede pianotrio ging in 1933 in première aan de Rijksuniversiteit Groningen en een jaar later in Spanje.
We vervolgen deze reis met een kleine hommage aan de figuur van Federico Mompou. Er wordt een klein arrangement gespeeld van een van zijn mooiste stukken en een “Homenaje a Mompou”, jaren later geschreven door Luis de Pablo. Met deze laatste betreden we de wereld van de hedendaagse muziek, die wordt aangevuld met het Trio op.39 van Salvador Brotons.

Het Artem Trio werd in 2015 gevormd als ensembleonderdeel van het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Al sinds de eerste publieke optredens onderscheidt het trio zich met hun gepassioneerde, energieke en expressieve speelstijl.
De brede naam “Artem” (van het Latijnse Ars, dat kunst betekent) werd gekozen vanwege de fascinatie voor de verschillende artistieke disciplines. Het trio streeft naar nieuwe vormen van klassieke concerten. Regelmatig worden de concerten dan ook gecombineerd met andere kunstvormen zoals poëzie of schilderkunst.
De brede interesse van het Artem Trio vertaalt zich in een repertoire van de klassieke periode tot de meest eigentijdse werken. De grote meesterwerken voor pianotrio zijn deel van hun repertoire, maar het trio heeft een bijzondere belangstelling voor onbekende en zelden gespeelde muziek. Een van de huidige projecten van Artem is het opnemen van het pianotrio van Henriette Bosmans. Dit werk van de in 1895 geboren Nederlandse componiste wordt zelden gespeeld en is nooit eerder opgenomen.
In 2017 won het trio de eerste prijs op het kamermuziekfestival in Montserrat (Spanje) en een derde prijs op het kamermuziekconcours in Vinaròs (Spanje). Het Artem Trio heeft opgetreden in verschillende concerthallen in Nederland, Frankrijk en Spanje en op gerenommeerde festivals zoals het Kamermuziekfestival in Den Haag en het Zoom Kamermuziekfestival. Ze nemen deel aan Stichting Muziek in Huis en hebben ook gespeeld voor Stichting Kunst in de Kamer. Dit jaar werd een optreden van het trio live uitgezonden in het programma Opium op NPO Radio 4.
Vanwege de koppeling met zowel Codarts als het Conservatorium van Amsterdam heeft het trio het voorrecht gehad samen te werken met musici zoals Gijs Kramers, Joris van Rijn, David Kuyken, Bart van der Roer, Amparo Lacruz, Frank van de Laar, Jeroen den Herder en Benzion Shamir.
De cellist van het trio, Violeta, heeft het voorrecht om een mooie Thomas Bertrand cello te spelen, dankzij Joop Steenman, directeur van Gowrings Continental Gasturbines.

Entree: € 15 – CJP en studenten € 10

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
14 oktober 2018
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur