Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

 • Dit event is voorbij.

Leidse Hofjesconcerten, Jubileum! (middag)

20 mei 2018 | 12:30 - 18:00

De Leidse Hofjesconcerten in het Pinksterweekend zijn een niet te missen traditie geworden, voor zowel Leidenaren als muziekliefhebbers van buiten de stad. Tijdens deze tiende editie maken Sijthoff Cultuur en de Hof van Sijthoff weer deel uit van dit muzikale festival.
In de Cultuurzaal van Sijthoff wisselen in de middag drie activiteiten van steeds 30 minuten elkaar af:
Verborgen Meerstemmigheid (serie A) door Ephraim van IJzerlooij (cello) & Femke Huizinga (barok altviool)
Verborgen Meerstemmigheid (serie B) door Ephraim van IJzerlooij (cello) & Femke Huizinga (barok altviool)
Een muzikale rondleiding door Goethe’s “Lieder” door Franciska Dukel (mezzo-sopraan & piano)

Verborgen Meerstemmigheid
Bach’s cello suites zijn ontwapenend en geven een onverhuld kijkje in de menselijke ziel. Geïnspireerd door cellist Anner Bijlsma blijven Ephraim en Femke geboeid door het mysterie van deze suites. Hoe kan bijvoorbeeld één enkele stem een harmonisch intrigerend stuk zijn? Harmonie bestaat toch uit samenklanken? De rol van de luisteraar blijkt hier onmisbaar. ‘Ephraim en Femke lichten een tipje van de sluier op met hun toelichting’.

 • Programma A:
  ○ J.S. Bach – eerste cellosuite in G groot, BWV 1007; Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuetten 1 en 2, Gigue
  Tijden: ○ Ephraim van IJzerlooij: 12:30-13:00 / 16:45-17:15      ○ Femke Huizinga: 13:10-13:40 / 17:30-18:00
 • Programma B:
  ○ J.S. Bach – tweede cello suite in d klein BWV 1008; Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuetten 1 en 2, Gigue
  Tijden: ○ Ephraim van IJzerlooij: 14:40-15:10    ○ Femke Huizinga: 15:20-15:50

  Ephraim van IJzerlooij:
  Ephraim (1983) studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium den Haag. Zijn eindexamen Master of Music in 2009 werd gewaardeerd met een negen, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel. Een toegewijd kamermusicus en inmiddels ook cellodocent. Hij vertolkt zijn visie over de samenhang en verborgen meerstemmigheid in de suites van Bach.

Femke Huizinga: Femke studeerde in 2012 met een negen af in barokviool en barokaltviool bij Antoinette Lohmann aan het Utrechts Conservatorium. Sindsdien speelt ze bij vooraanstaande orkesten zoals de Nederlandse Bachvereniging en Anima Eterna. Als ondernemend kamermusicus is ze mede-oprichtster van o.a. strijktrio Gesto Antico en duo La Corella.

Een muzikale rondleiding door Goethe’s “Lieder”
Franciska Dukel gidst u sprekend, zingend en spelend langs de rijke liedkunst van de Romantiek. Liederen waar de classicus Goethe zelf aanvankelijk geen waardering voor had, maar die later voor vele generaties de belangrijkste toegang tot zijn poëzie zouden blijken. Van een drietal gedichten belicht Franciska Dukel eerst de opvallendste verschillen in de verklanking door diverse componisten. Na deze uitleg zal u deze liederen met nieuwe oren horen en kunnen constateren hoeveel méér muziek in elk gedicht schuilt dan Goethe zelf besefte.
Tijden: 13:55 – 14:30 / 16:00 – 16:35

Franciska Dukel: Franciska is pianiste, zangeres en musicologe met een indrukwekkende staat van dienst. Zij soleerde veelvuldig als mezzosopraan bij tal van gerenommeerde orkesten en ensembles onder leiding van dirigenten als Edo de Waart, Hartmuth Haenchen, Valery Gergiev, Simon Rattle en Vladimir Jurowsky. De laatste jaren verenigt zij haar kwaliteiten in thematische liedprogramma’s waarbij de liederen niet alleen door haar worden gezongen en begeleid maar ook ingeleid.

Gegevens

Datum:
20 mei 2018
Tijd:
12:30 - 18:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur