Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

Lezing, De historie van de VS

20 september | 20:00 - 22:00

In dit  overzichtscollege schetst Hans Luiten de hoofdlijnen van de Amerikaanse geschiedenis. Over het oneindige verlangen naar vrijheid, de mengeling van puritanisme en democratie, over spijkerbroeken en de academic cap, over Roosevelt en Reagan, over Rockefeller en Roe vs. Wade. Een college dat een handig kader biedt voor iedereen die graag de Amerikaanse geschiedenis eens op een rij gezet wil zien!
Schietpartijen op scholen én geen wapenverbod. Duizenden onverzekerden én een dreigende afschaffing van Obamacare. Een steeds agressiever opererende Poetin én een Amerikaanse president die roept dat de NAVO geen vanzelfsprekendheid is. Soms roept de Amerikaanse politiek vraagtekens bij ons op en soms roepen mensen zelfs “dat Amerikanen simpel zijn” en “niks van de wereld begrijpen”.
Of begrijpen wíj juist heel weinig van de hen? Wij weten zo weinig van hun geschiedenis, en misschien komt daar ons onbegrip voor hun manier van denken en doen wel vandaan?

Hans Luiten staat voor De Geschiedenis Akademie. Vanuit deze academie houdt hij lezingen, onderzoekt en schrijft, geeft les, leidt rond en begeleidt reizen naar Turkije, Oezbekistan en andere landen. Samen met Sven de Graaf schreef hij in 2016 het boek “Begrijpt u het Midden-Oosten nog?” dat wekenlang op 1 stond bij Scheltema / Het Parool en inmiddels zijn 3e druk beleeft.
Hans Luiten groeide op in de Zaanstreek. Volgde verschillende studies geschiedenis. Interessegebieden zijn onder meer Amsterdam en de Zaanstreek, Turkije, het Midden-Oosten, Amerika, kunstgeschiedenis en de arbeidersbeweging. Was ruim 10 jaar een enthousiaste en bevlogen docent geschiedenis. Begeleidde in deze rol tal van excursies en reizen naar steden en musea.
Als betrokken Amsterdammer werd hij in 2001 stadsdeelvoorzitter van Bos en Lommer met in zijn portefeuille onder andere het Bos en Lommerplein en de Kolenkitbuurt. Na terugkeer in de Zaanstreek werkte hij als wethouder in Zaanstad (economische zaken, havens, Inverdan). Daarnaast werd hij portefeuillehouder van de stadsregio Amsterdam en bestuurslid van de Zaanse Schans. Na een jaar bestuur voorzitterschap van een aantal scholengemeenschappen besloot hij terug te keren naar zijn oude passie: de geschiedenis.

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Naar reserveren en betalen

Gegevens

Datum:
20 september
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur