Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Finse klanken, Finse beelden

31 oktober 2017 | 20:00 - 22:00

De avond met als thema ‘Finse klanken, Finse beelden’ wordt verzorgd door Hans Nieuwland en Annelieke Zantinge.
In de composities van Jean Sibelius (1865-1957) horen we echo’s van de betoverende Finse landschappen en van Finse mythologische verhalen. Met name het epos Kalevala heeft Sibelius geïnspireerd tot klankschildering. Tijdens het beluisteren van de muziek worden beelden geprojecteerd van o.a. Akseli Gallen-Kallela. Beelden die als het ware samenvallen met bepaalde klankkleuren, toonsoorten of muzikale ideeën.
Van Sibelius worden behandeld en beluisterd: de Kalevala legenden o.a De Zwaan van Tuonela. Daarnaast het Vioolconcert opus 47: Adagio di molto.
Rautavaara (1928-2016) werd de beroemdste componist van zijn generatie, de meest geliefde ook na Sibelius. Hij was aanvankelijk gefascineerd door het modernisme: hij benutte twaalf toon-technieken. Dit pad werd snel verlaten. Zijn oeuvre omvat mystiek aandoend minimalisme en neo-romantische orkeststukken. Muziek was voor hem groots als je “er een glimp van de eeuwigheid in opvangt”.
Van Rautavaara worden behandeld en beluisterd: symfonie nummer 7, Angel of light, en de Missa a capella. Ook hierbij worden beelden geprojecteerd.
Hans Nieuwland studeerde aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam o.a. Flauto dolce en directie. Ook was hij docent aan het conservatorium van Maastricht. Tegenwoordig werk hij als componist.
Annelieke Zantinge studeerde aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht, compositie voor de media.

Entree: € 10 – CJP en studenten € 7,50

Reserveren?

Meerdere lezingen bijwonen? Koop een seriekaart aan de zaal of mail naar reserveren@sijthoff-leiden.nl
5 zelf te kiezen lezingen voor de prijs van 4, dus € 30 i.p.v. € 37,50 

Gegevens

Datum:
31 oktober 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur