Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Het eerste Goetheanum

12 april | 20:00 - 22:00

Prof. Organische Architectuur Pieter van der Ree spreekt over de kunst en architectuur van Rudolf Steiner: ‘Het Goetheanum als spiritueel Gesamtkunstwerk’

Te midden van de Jugendstil, het Functionalisme en Expressionisme ontstaat aan het begin van de twintigste eeuw ook de Organische Architectuur. Een bijzonder voorbeeld daarvan is het door Rudolf Steiner ontworpen Goetheanum in Zwitserland (zie hiernaast). Het gebouw was niet alleen een ‘Gesamtkunstwerk’ waarin alle kunsten op een hele eigen manier verenigd werden, maar tegelijkertijd uitdrukking van Rudolf Steiners spirituele mens- en wereldbeeld. Het beoogde, door middel van beeldende en muzische kunsten, het geestelijke in de mens met het geestelijke in de wereld te verenigen.
Nadat het eerste Goetheanum in 1922 was afgebrand, ontwierp Steiner een tweede Goetheanum. Dit gebouw werd uitgevoerd in beton en kenmerkt zich door een expressieve, plastische vormgeving. Daarnaast ontwierp Rudolf Steiner woonhuizen en utiliteitsgebouwen die zijn streven naar een ‘organische samenhang’ tussen mens, natuur en geest illustreren.

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Naar reserveren en betalen

 

Gegevens

Datum:
12 april
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur