Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Hundertwasser! Een reis door zijn wonderbaarlijke leven en werk (VOL)

5 april | 20:00 - 22:00

Bij Swetterhage in Zoeterwoude wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking. Ten behoeve van het nieuwe dagbestedingscentrum, naar een ontwerp van Hundertwasser, wordt vanavond de documentaire Hundertwassers Regentag getoond, gevolgd door een lezing van Ellis Mensinga.

Het werk van de kunstenaar Hundertwasser lijkt vaak op een sprookje uit duizend-en-een-nacht. Kijkend naar zijn schilderijen en grafiek raak je verdwaald in een kleurrijke wereld, en in zijn gebouwen voel je je in een andere dimensie. Over alle is een bijzonder verhaal te vertellen. Dat geldt ook voor zijn levensloop. Hundertwasser (1928-2000) werd geboren in Wenen en overleed op de Grote Oceaan. Zijn leven was een grote buitengewone stroom van, vaak politieke, activiteiten en concrete vormen. Hij was een eco-man die overal water, planten en bomen in verwerkte. Een boeiende persoonlijkheid, een controversieel mens. Hundertwasser (What’s in a name) was gefascineerd door water. Het speelt een rol in al zijn gebouwen in de vorm van beekjes, vijvers, watervallen en fonteinen. Het was zijn jongensdroom om de wereldzeeën te bevaren met een eigen schip. Dit is gelukt met ‘De Regentag’.
‘Een regendag is de mooiste dag!’ volgens hem. Het is ook de titel van de gelijknamige film die vanavond vertoond wordt. Op het terrein van Zorginstelling Swetterhage in Zoeterwoude is voor 2020 een nieuw dagbestedingsverblijf gepland volgens een origineel ontwerp van Hundertwasser. Laten we hopen dat zijn sprookjeswereld voortgang vindt zo vlakbij huis!

Ellis Mensinga is vele jaren conservator Volkenkunde geweest in het Museon. Ook was zij  gastcurator bij tal van andere musea, en is kunstenaar, schrijver, trouwambtenaar en klankbrenger. Ellis is een groot liefhebster van Hundertwasser en bezocht meer dan 25 van zijn bouwwerken in Duitsland en Oostenrijk. Ellis laat in haar presentatie vele voorbeelden hiervan zien en vertelt over de bijzondere ontwikkelingen in zijn leven.

Alle plaatsen zijn inmiddels gereserveerd. Opgeven is niet meer mogelijk.

 

Gegevens

Datum:
5 april
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur