Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Joden, christenen en moslims in Middeleeuws Spanje

14 september 2018 | 20:00 - 22:00

Gerard Wiegers, hoogleraar religiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, laat zien hoe de Iberische koninkrijken, waar joden, christenen en moslims tijdens de Middeleeuwen samenleefden, oplossingen vonden voor tal van vragen rond religieuze en culturele verschillen. Hij zal ingaan op de vraag of, en zo ja hoe, de oplossingen die deze samenlevingen vonden als inspiratie kunnen dienen voor de hedendaagse samenleving.

De aanwezigheid van de islam in hedendaagse Europese staten heeft de belangstelling voor de vroege geschiedenis van de islam in Spanje, de Balkan en Oost-Europa doen herleven. Steeds meer dringt het besef door dat de moslims  niet na de tweede wereldoorlog in Europa leven, maar al vee; langer. Pas in 1609 werden de laatste moslims uit Spanje verdreven, een datum die niet toevallig samenvalt met de sluiting van het Twaalfjarig bestand met de Nederlandse Republiek. De moderne, democratische Spaanse staat erkent de islam ook als een van de wortels van Spanje. Recentelijk heeft het land het recht op staatsburgerschap van Sefardische joden erkend, een groep die eveneens in middeleeuws Spanje leefde, maar tussen 1391 en 1492 verdreven werd.
Hoe leefde joden, christenen en moslims in middeleeuws Spanje samen? Hoe ontstond dat samenleven, dat wel wordt aangeduid met de Spaanse term ‘convivencia’? Hoe zag het culturele, sociale en politieke leven eruit? (Denk aan steden als islamitische als Granada en Córdoba, maar ook aan synagogen en moskeeën in christelijke Castiliaanse steden als Ávila en Segovia.) Waarom en hoe kwam dat samenleven tot een einde met verdrijvingen en dwangbekeringen? Door de Iberische samenlevingen te vergelijken met andere Europese landen en met landen in het Midden-Oosten zullen we bijzonderheden en verschillen bespreken. Door daarna ook de vraag te stellen naar de overeenkomsten en verschillen met  hedendaagse samenlevingen  in Europa en het Midden-Oosten, kunnen we nagaan of de oplossingen die deze samenlevingen vonden als inspiratie kunnen dienen voor de vragen van onze hedendaagse wereld.

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Reserveren?

Gegevens

Datum:
14 september 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur