Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Kosmische Ritmen – Anja Gruson

17 mei | 20:00 - 22:00

Boekbespreking door architect en kunstenaar Jan de Boon. Een studie over de relatie tussen wetmatigheden in de kosmos en de vormgeving van sacrale bouwwerken.

Sacrale bouwwerken als graven, pyramides, tempels en/of kerken zijn door alle tijden heen gebouwd. Dergelijke gebouwen werden gebuikt voor vele verschillende inwijdingen met het doel om het geestelijke in de mens te verenigen met het geestelijke in de kosmos. De vraag kan daarbij worden gesteld of in de compositie van de vormgeving van de architectuur ook wetmatigheden te vinden zijn die overeenstemmen met wetmatigheden die in de kosmos te vinden zijn. In het boek Kosmische Rhythmen als strukturbildendes Element der Mysterienbauten, geschreven door Anja Gruson, wordt verslag gedaan van onderzoek met betrekking tot deze vraag.

Uitgangspunt daarbij zijn de geometrische figuren die door de loop van de planeten, met name Saturnus en Jupiter, in de kosmos tot uitdrukking komen. In de lezing bespreekt Jan de Boon de resultaten van dit onderzoek.

Voor de pauze wordt ingegaan op de geometrische figuren behorend bij deze planeten en hoe deze door het beschouwen van verschillende ritmes in hun omloopbanen te voorschijn komen. Na de pauze worden de vormgevingsprincipes die ten grondslag liggen aan een aantal sacrale bouwerken, met name aan de kathedraal van Chartres, nader beschouwd.

Jan de Boon
Jan de Boon is mede-initiatiefnemer van en werkt als coördinator bij Sijthoff Cultuur. Hij werkte tot 2014 ruim 25 jaar als zelfstandig architect in Leiden. In 1985 richtte hij daarnaast samen met glazenier/kunstschilder Peter Vormer De Werkplaats voor schilderkunst in de architectuur op, later De Werkplaatsgsb (glaskunst, schilderkunst en bouwkunst). Het kleuren van architectuur voert hij momenteel uit met meesterschilder Jeroen van Zijderveld en beeldend kunstenaar Judith van der Meer. In Oostenrijk volgde hij de opleiding aan het IACC (International Association of Colourconsultancies/Designers). Wetenschappelijk werk op het gebied van kleurgeving voerde hij uit met collega Iris Bakker wat resulteerde in diverse wetenschappelijke artikelen en een drietal boeken over het functioneren en de rol van de zintuigen in relatie tot kleurgebruik. In 2017 verscheen van zijn hand het omvangrijke boek Alles andere als Farblos – der Sinn als Maßstab. Als docent is Jan de Boon verbonden aan de Nederlandse Kleurenschool. Jan de Boon maakt vrij werk ter verkoop, adviseert en voert werk uit in opdracht, in Nederland en daar buiten.

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Naar reserveren en betalen

Gegevens

Datum:
17 mei
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur