Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Op reis voor vrede

15 september 2017 | 20:00 - 22:00

Een lezing door Dr. Frans Blom en Mr. Peter Bas-Backer over de bemiddeling vanuit de Nederlanden in het conflict tussen Rusland en Zweden in 1615.

De lezing “Op Reis Voor Vrede” neemt ons mee op de na Nova Zembla tweede grote Nederlandse reis naar het onbarmhartige koude Noorden van Europa. In de winter van 1615 trekken drie Nederlandse gezanten de bevroren wildernis van noordwest Rusland in. Het nobele doel van hun missie is om te bemiddelen in de allesverwoestende oorlog tussen Zweden en Rusland. Hun expeditie is een van de eerste internationale vredesmissies uit naam van de Nederlandse regering. Van deze expeditie uitgevoerd in opdracht van de Staten-Generaal zijn twee verslagen bekend: allereerst het destijds voor publicatie bedoelde reisjournael van ooggetuige en penningmeester bij de missie Anthonis Goeteeris. Goeteeris verhaalt in geuren en kleuren en in levendige stijl over de avontuurlijke tocht met veel bedreigingen en uitdagingen over zee, over bevroren rivieren en door gevaarlijke bossen en moerassen. In het journael zijn bovendien van de reis en zijn bijzondere momenten meer dan twintig unieke tekeningen van de hand van Goeteeris opgenomen, die voor het eerst Rusland en de Russen in beeld brachten in Nederland. Van deze bijzondere bijdrage aan de Nederlandse literaire geschiedenis zal Frans Blom in zijn deel van de lezing een indruk geven.
Het tweede verslag van de missie is minder bekend want oorspronkelijk geheim en staat in het diplomatieke rapport van de drie de gezanten aan hun broodheer de Staten-Generaal. Van dit ambtelijk verslag van meer dan 300 op lompenpapier met de hand geschreven pagina’s bestaan voor zover bekend slechts twee versies in de archieven van de Staten-Generaal en van de gemeente Amsterdam. Dit diplomatieke relaas geeft in drie talen een nauwkeurige beschrijving van het verloop van de reis, belangrijke bezoeken en ontmoetingen en vooral van het verloop van de ingewikkelde en bij vlagen moeizame onderhandelingen in een tentenkamp in winters Rusland. Over dit aspect zal het lezing-deel van Peter Bas-Backer gaan.

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Reserveren?
Meerdere lezingen bijwonen? Koop een seriekaart aan de zaal of mail naar reserveren@sijthoff-leiden.nl!
5 zelf te kiezen lezingen voor de prijs van 4, dus € 30 i.p.v. € 37,50

Gegevens

Datum:
15 september 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur