Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

Lezing, Pessoa en Lorca

16 november | 20:00 - 22:00

Deze lezing over de dichters Fernando Pessoa en Federico García Lorca wordt verzorgd door Michaël Stoker.

Lorca en Pessoa: de mens en de mythe.
In 1935 stierf de dichter Fernando Pessoa, toen nog vrij onbekend, in Lissabon. Hij liet een kist na met 35.000 manuscripten. Nog geen jaar later werd de Spaanse dichter Federico García Lorca voor het vuurpeloton gebracht. Zijn graf werd nooit gevonden.
De levens van deze twee grote dichters van het interbellum lijken niet veel op elkaar. Lorca was een gevierd kunstenaar toen hij voor het vuurpeloton moest verschijnen, telg uit een goede familie met een lange geschiedenis, altijd bezig met zijn imago, en bevriend met kunstenaars Dalí en Buñuel. Pessoa daarentegen werkte vrij anoniem op een handelskantoor en eigenlijk gebeurde er 27 jaar lang niets bijzonders in zijn leven. Juist dat ‘gat’ in het leven van de dichter heeft de mythevorming enorm gevoed. Elk feitje – of het nu klopt of niet – is uitgesponnen en vol betekenis geladen in de vuistdikke biografieën die over Pessoa verschenen. Bij Lorca is het gat dat gevuld moet worden juist zijn mysterieuze dood. Waar is de laatste rustplaats van de grootste dichter die Spanje ooit heeft voortgebracht? En waarom werd hij omgebracht? Ging het om een politieke moord, om zijn homoseksualiteit of om een familievete geworteld in het Andalusische land? De verhalen rond Lorca zijn sinds zijn dood uitgegroeid tot mythes. Bij Pessoa is het niet anders: in die beroemde kist troffen onderzoekers teksten aan die nu als meesterwerken van de westerse letteren gelden. Zeer opvallend daarbij was dat die teksten waren ondertekend met andere namen dan die van Pessoa. Hij bleek meer dan tachtig alter ego’s te hebben gecreëerd, ‘heteroniemen’ zoals Pessoa ze zelf noemde, in wiens naam hij schreef, tot in zijn dagboeken aan toe. Een mystificatie die een enorm raadsel heeft opgeworpen voor biografen, academici en lezers. Wie was Pessoa? Waarom verschool hij zich achter tientallen maskers? Kan hij wel los worden gehaald van zijn alter ego’s? Moet je dat willen?

Michaël Stoker is directeur van Het Literatuurhuis in Utrecht en programmeert in die hoedanigheid festivals als het ILFU (International Literature Festival Utrecht) en De Nacht van de Poëzie. In 2013 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over het Boek der Rusteloosheid, een meesterwerk van de Portugese schrijver Fernando Pessoa (1888-1935). Voor dit onderzoek woonde hij in Portugal en bracht hij lange tijd door in de Pessoa-archieven in Lissabon, waar hij diverse onbekende teksten van de schrijver aan het licht bracht. In 2009 verscheen zijn boek Fernando Pessoa: De fictie vergezelt mij als mijn schaduw, een introductie in het leven en werk van de schrijver. Sinds 2004 geeft hij lezingen en schrijft artikelen over Pessoa en de Portugeestalige literatuur. Zijn dissertatie is getiteld Challenging Modernism: Fernando Pessoa and the Book of Disquiet.

Copyright foto: Robert Oosterbroek

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
16 november
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur