Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Tempels van de natuur en van de geest

19 oktober 2018 | 20:00 - 22:00

‘Tempels van de natuur en van de geest’: de architectuur van Antoni Gaudí en Santiago Calatrava. Een lezing door Pieter van der Ree.

De bouwwerken van de Catalaanse architecten Antoni Gaudí en Santiago Calatrava behoren tot de indrukwekkendste van de 20e en 21e eeuw. Zo verschillend als hun ontwerpen zijn, laten beide architecten zich inspireren door de levende natuur. Bij Gaudí (1852-1926) is dat vooral de wereld van de planten en bomen, bij Santiago Calatrava (1951) zijn dat skeletten van dieren en mensen.
Dit leidt in beide gevallen tot een expressieve vormgeving die sterk tot de verbeelding spreekt.

Met meer dan vier miljoen bezoekers per jaar, vormt de Sagrada Familia (zie afbeelding hiernaast) een van de belangrijkste trekpleiters van Barcelona. Aan dit meesterwerk heeft Gaudí een groot deel van zijn leven gewerkt.
De vormgeving ervan doorloopt alle stadia van neogotisch via een uitbundige Catalaanse Art Nouveau naar een gestileerde geometrie van dubbelgekromde vlakken. Met zijn weelderige vormgeving en rijke decoraties lijkt het bouwwerk welhaast een tempel voor de natuur in plaats van een christelijke kerk. Toch is de levendige vormgeving ervan tevens drager van een rijke christelijke symboliek.

De bouwwerken van Calatrava zijn moderner van uiterlijk en profaner van karakter, maar lijken toch uit een verwante benadering van architectuur ontstaan. Beide zijn uit een sterke interesse in constructies en de krachten die in de materie werken geboren. Deze krachten worden vervolgens door middel van plastische vormen beleefbaar gemaakt. Imposante voorbeelden hiervan zijn ‘de stad der kunsten en wetenschappen’ in Valencia en het recentelijk voltooide WTC-Station in New York.

Waar komt de inspiratie voor deze bijzondere bouwwerken vandaan en voor welke werkelijkheid willen ze bewustzijn wekken? Een sleutel tot het antwoord op deze vragen kan gevonden worden op de Montserrat, de heilige berg van Catalonië. Daar wordt sinds de vroege Middeleeuwen een beeld vereerd van de ‘Madonna van de Montserrat’. Deze ‘Zwarte Madonna’ speelde een belangrijke rol in het religieuze leven van de Catalanen. Zij lijkt niets slechts een verbeelding van de historische moeder Gods, maar tevens te verwijzen naar oudere moedergodinnen zoals de, eveneens zwarte, Artemis van Efese en naar de Egyptische Isis en Noet. Deze godinnen werden vereerd als ‘bronnen van het leven’ en als oorsprong van alles wat zichtbare gestalte heeft in de natuur.
Gaudí had een sterke relatie tot de Montserrat en in de crypte van de Sagrada Familia is zelfs een kapel aan de Madonna van de Montserrat gewijd. Tot deze ‘vormen scheppende krachten’ van de natuur lijken zowel Gaudí als Calatrava een bijzondere relatie te hebben die in hun vormgeving tot uitdrukking komt.

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Reserveren?

Gegevens

Datum:
19 oktober 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur