Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Transhumanisme en identiteit

8 februari | 20:00 - 22:00

In aansluiting op de lezing van em. prof. dr. Dieter Hammer over “vormgeven voorbij de techniek” (01-02) bespreekt filosoof Jesse Mulder hoe Transhumanisten voorspellen dat we onszelf ‘voorbij het menselijke’ zullen gaan vormgeven. Deze lezing is ook afzonderlijk te volgen.

Transhumanisten menen dat de mens onbegrensd ‘maakbaar’ is, dat de biologische, menselijke vorm waarin wij tegenwoordig bestaan prima vervangen zal kunnen worden door andere vormen, die we dankzij moderne technische mogelijkheden zelf zullen kunnen vormgeven. Hierbij gaan ze ervan uit dat wij dan nog steeds dezelfde kunnen blijven: dat ik mezelf kan blijven, of ik nu in een biologisch lichaam of in een mechanisch lichaam, of misschien zelfs in een ‘virtuele werkelijkheid’ besta.

De vraag wat onze identiteit door de tijd heen uitmaakt is een eeuwenoud filosofisch thema. Transhumanisten gaan uit van een specifieke invulling van dat idee. In het eerste deel van deze lezing zal ik de transhumanistische opvattingen over menselijke identiteit uiteenzetten, die ons zullen laten zien dat het hier eigenlijk om science fiction gaat. In het tweede deel van de lezing plaats ik hier een andere, spirituele benadering van het thema menselijke identiteit naast. Ik eindig met enkele beschouwingen over wat deze filosofische bevindingen betekenen voor onze verhouding tot het transhumanisme. Daarna is er alle ruimte voor gesprek en uitwisseling.

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5; gratis voor deelnemers aan We are Public

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
8 februari
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur