Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Van Yggdrasil tot Viking Metal

14 november 2017 | 20:00 - 22:00

Henk A. van der Liet, hoogleraar Scandinavische Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, gaat in zijn lezing in op de vele manieren waarop het erfgoed van de Vikingtijd in de voorbije twee eeuwen steeds weer nieuwe gedaanten heeft aangenomen,
In 2015 was er in de media veel aandacht voor de inrichting van de eerste ‘heidense’ tempel in IJsland. Nadat de IJslanders in het jaar 1000 het christendom hadden aanvaard, zou – althans volgens de berichtgeving – het tij nu keren en zou er voor het oude geloof in de Noordse goden Thor, Odin, Freya en vele anderen, groeiende belangstelling bestaan.
In deze voordracht wordt ingegaan op de achtergronden van dit verschijnsel waarbij de historische omstandigheden, de mythologie en de beeldvorming rond de Vikingen in allerlei culturele domeinen aan de orde zullen komen. Hoe zag het wereldbeeld van de middeleeuwse Scandinaviërs er eigenlijk uit, wat weten we daarover en op welke bronnen kunnen we ons baseren en wat betekende de romantiek voor de beeldvorming van de Vikingen en de cultuur van Scandinavië in de middeleeuwen? Hoe werd dit later in de 20ste eeuw hergebruikt, o.a. in het nationaalsocialisme en weer op geheel eigen manieren in de contemporaine populaire cultuur? Vikingen worden tegenwoordig verbeeld in zeer uiteenlopende culturele uitingsvormen, zoals in reclames, televisieseries, popmuziek, stripverhalen en videogames. We vinden Viking symboliek overal terug en in deze voordracht zal getracht worden daar enige structuur in aan te brengen.

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Reserveren?
Meerdere lezingen bijwonen? Koop een seriekaart aan de zaal of mail naar reserveren@sijthoff-leiden.nl
5 zelf te kiezen lezingen voor de prijs van 4, dus € 30 i.p.v. € 37,50
 

Gegevens

Datum:
14 november 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur