Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Lezing, Vormgeven en Woningwet

1 maart | 20:00 - 22:00

De Woningwet van 1902 heeft een grote invloed gehad op de vormgeving van Nederland. Dr. Ir. Noud de Vreeze, beschrijft hoe de sociale woningbouw is veranderd van een ambitieuze beleidssector in een speelveld voor de rekenmeesters van de Rijksbegroting,

Geen enkele wet heeft zoveel invloed gehad op de vormgeving van Nederland als de Woningwet van 1902. Dat blijkt nu een heel lucratieve interventie te zijn geweest.
Ruimtelijke ordening  en woningbouw, en dus ook architectuur en stedenbouw waren gedurende de hele twintigste eeuw nauw verweven met het wettelijke kader van de Woningwet. We kennen allemaal de begrippen ´woningwetwoning´, ‘bouw- en woningtoezicht’, ‘welstandscommissie’ en  ‘woningcorporatie’, maar die begrippen roepen geen bevlogen of poëtische gevoelens op. Toch staat de kwaliteit van de inrichting van onze dagelijkse leefomgeving internationaal hoog aangeschreven.

Ruim een kwart van onze woningvoorraad bestaat uit Woningwetwoningen. Deze zogenaamde ´onderkant van de woningmarkt´ is ontstaan door een ambitieus en veelzijdig overheidsbeleid, met  ruimte voor een solide kwalitatieve ondergrens, voor architectonische hoogtepunten èn voor experimenten om nieuwe mogelijkheden en opgaven te verkennen. Bijna alle spraakmakende architecten en stedenbouwkundigen van de twintigste eeuw konden met opdrachten van woningcorporaties en lokale overheden excelleren in een sector met strakke budgettaire grenzen, maar ook met belangrijke maatschappelijke doelstellingen.

De laatste jaren is onze wereldberoemde sociale huursector speelveld geworden van de rekenmeesters van de Rijksbegroting. De opbrengst van de gedwongen jaarlijkse afdracht van woningcorporaties bedroeg 1,7 miljard in 2013 en 2,5 miljard in 2018. En de verkoop van woningwetwoningen brengt inmiddels zo’n 3 miljard per jaar op.

Noud de Vreeze, stadsarchitect van de gemeente Amersfoort, is bouwkundig ingenieur en gepromoveerd op de kwalitatieve grondslagen van de sociale woningbouw in Nederland.

Afbeelding (ndv): Het Schip’, Woningbouwvereeniging Eigen Haard, Zaanstraat, Oostzaanstraat, Hembrugstraat, Amsterdam. Architect: M. de Klerk, 1917 – 1920.

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
1 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur