Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Opening Expositie Hanneke de Munck en Sietse H. Bakker

22 december 2018 | 15:30 - 17:00

Van 22 december 2018 tot 6 januari 2019  is er in Sijthoff een expositie van grafiek van Sietse H. Bakker en beelden van Hanneke de Munck. Tijdens de opening gaat journalist Maarten Baanders in gesprek met de kunstenaars.

Bakker exposeert “De laatste fase”, een serie van 13 hout- en linosnedes met gedichten van Osip Mandelstam, chronologisch gekozen uit de Voronezj periode. Deze gedichten ontstonden tussen december 1936 en maart 1937, op het hoogtepunt van de Stalin-terreur, toen Mandelstam in ballingschap was vanwege o.a. een spotdicht op Stalin.
In deze grafische serie komt impliciet de vraag aan de orde: wat te doen als je de dood nabij weet? Met de 13 uitgekozen gedichten kom je tegen: -opstandigheid van een distelvink, -het genieten van kleine dingen en het weidse landschap, -herinneringen ophalen die dierbaar zijn en afscheid nemen, -balans opmaken, -nog eens dieper zoeken naar wat het leven kan zijn, -verbondenheid met ‘wereldcultuur’, zoals Mandelstam dat noemde, -naast woede over onmenselijkheid ook acceptatie van het leven in die ruwe, veranderende wereld, -en nog veel meer.  De laatste druk roept associaties op met Mandelstams gedicht “Geboorte van een glimlach”(van een kind). Zo begint weer nieuw leven.
Het werk daagt ons uit om er bij stil te staan en gesprekspartner te zijn. Deze grafische serie laat dat zien en biedt ruimte, letterlijk en figuurlijk.
De complexiteit van dat leven wordt beeldend vertaald in rijke schakering van kleuren en tonen. Ruimte, ruimtesuggestie, verschillende perspectieven in één beeld: dat is een belangrijk terugkerend aspect in het werk van Sietse H. Bakker.

In deze stilte tentoonstelling tijdens de donkerste dagen van het jaar exposeert Hanneke de Munck 4 houten beelden.
Olivia is een wel 300 jaar oude olijfboomstam die een menselijke gedaante heeft gekregen. De albasten kom die ze draagt is bijna een kroon. De snaar die over de holte aan haar zij loopt  geeft haar een stem. In 2017 werd ze bespeeld en toegezongen in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Op 6 januari zal ze ook in Sijthoff klinken.
Koning van Nineveh komt uit een gedraaide splitsing van een perenboomstam. Het is een dramatisch beeld van een moment van inzicht, een wending ten goede op een kritiek moment.
Orpheus en Euredice zijn verstild, maar spreken tot de verbeelding. Orpheus is gevormd uit levend eikenhout. Met de toverkracht van zijn muziek wil hij Euredice weer tot leven wekken. Zij is een versluierde schim van transparant wit albast. Zal ze uit de dood terugkeren? Is de muziek krachtig genoeg?

Sietse H. Bakker, geb. 1951, werkte na de opleiding tot tekenleraar vanaf 1992 met tekst en beeld in hoogdruk: hout- en linosneden.  De (vertaalde) teksten zijn van Russische dichters van begin 20-ste eeuw, vooral van O. Mandelstam. De beelden zijn niet zozeer illustraties, maar meer een vorm van dialoog.
Voor meer informatie klik hier

Hanneke de Munck, beeldhouwster, 1951. Sinds haar opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag en de Rijksacademie in Amsterdam, inmiddels 35 jaar geleden, heeft ze haar atelier in Amsterdam. Haar beelden zijn geabstraheerd en vereenvoudigd figuratief. Opvallende kenmerken zijn beweging en een levendige veelzijdigheid van materialen en onderwerpen en vormen. In 2014 stond ze samen met Sietse H. Bakker met het altaarstukken project in Leiden. Aanleiding tot dit project was haar onderzoek naar beeldhouwen in hout. Het leidde haar via de middeleeuwse altaarstukken naar moderne vormen devotie en inspiratie. Voor meer informatie klik hier

Entree: gratis

Gegevens

Datum:
22 december 2018
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur