Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Opening Expositie Ina Versteeg: Vormkrachten in de natuur

9 februari | 15:30 - 16:30

In een realistische stijl laat Ina Versteeg aquarellen, etsen en tekeningen zien Als inspiratiebron kiest zij veelal de natuur. Daarnaast worden ook enkele portretten geëxposeerd. Journalist Maarten Baanders gaat tijdens de opening met de kunstenares in gesprek.

Het werk dat Ina Versteeg maakt, valt onder de noemer ‘realisme’. Haar onderwerpen zijn meestal ontleend aan de natuur en zijn dan ook letterlijk ‘naar de natuur ‘en vaak ‘in de natuur ‘getekend. Dit kunnen hele kleine details uit de natuur zijn of grotere. Voor haar blijft het altijd belangrijk dat zij iets weergeeft op het moment van het zien zelf, zonder gebruik te maken van foto’s of ander hulpmiddelen. De fascinatie voor het kijken heeft zich ontwikkeld in het gedetailleerd weergeven van het zichtbare .
Bij bloemen en planten is dit zo ver gegaan dat een deel van haar werk tot de botanische kunst is gaan behoren . Zij is al lange tijd lid van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland.
Ook tekent of schildert zij stillevens en landschappen. Vooral het Zuid-Hollands landschap biedt voor haar vele mogelijkheden. In deze omgeving is nog veel fraais te zien wat uitnodigt om weergegeven te worden op het platte vlak. Tijdens het buiten tekenen voelt zij zich in zekere zin één worden met het landschap.
In haar atelier schildert zij ook stillevens met fruit of zo. Dit doet zij minder gedetailleerd dan de botanische aquarellen, maar zij blijft letten op de structuur en juiste verhoudingen.
Op de tentoonstelling zijn ook enkele portretten van haar hand te  zien. De personen die getekend zijn, hebben geduldig een uurtje of twee model gezeten.
De technieken waarin Ina Versteeg werkt zijn ; potlood, aquarel en etsen.
Naast het lidmaatschap van de botanische kunstenaars vereniging is zij sinds 1983 lid van de Voorschotense Kunstkring. Zij is bovendien werkzaam als docente in het creativiteitscentrum ‘Oud Woelwijck’ te Voorschoten en geeft etslessen in eigen atelier.
Opleiding Academie Minerva te Groningen, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en de studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Haar afstudeerscriptie had tot onderwerp De Haagse Etsclub en heeft zij uitgewerkt tot het boekwerk “de Haagse Etsclub”, uitgeven bij Van Soeren en Co.  Hieruit is duidelijk haar fascinatie voor de etskunst terug te zien.

Opening: 15.30 uur
Entree: gratis
Openingstijden: ma. t/m za. van 13.00 – 16.00 uur (tenzij er een activiteit in de zaal is).
Afbeelding: Bomen bij kasteel Duivenvoorde, ets, 17,5 x 23,7 cm

 

Gegevens

Datum:
9 februari
Tijd:
15:30 - 16:30
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur