Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Performance, De onzichtbare steden

25 mei | 20:00 - 21:15

De performance (geen pauze!) verbeeldt een aantal beschrijvingen van De onzichtbare steden door Italo Calvino, verbonden door de dialoog tussen Marco Polo en de Kublai Khan. Glasschilderingen, verhalen, muziek en euritmie nemen de bezoeker mee in een wereld veraf en toch zo dichtbij. Deze performance wordt zowel op 24 mei als op 25 mei opgevoerd.

De auteur Italo Calvino werd 15 oktober 1923 geboren in Cuba uit Italiaanse ouders. Toen hij 2jaar oud was verhuisde hij met zijn ouders terug naar Italië en groeide op in Sanremo. In tegenstelling tot het katholieke en fascistische Italië was het ouderlijk milieu agnostisch en non-conformistisch. Na aanvankelijk een studie agrarische wetenschappen te zijn begonnen, lag zijn interesse bij literatuur, film en theater. Om de militaire dienst in het leger van de in 1943 nieuw gevormde fascistische satellietstaat Republiek von Salò te ontlopen, dook Calvino enkele maanden onder. Zijn anarchistische levensbeschouwing ontwikkelde zich tot een expliciet antifascistische  en in 1944 sloot hij zich aan bij de Kommunistische Partij Italië en vocht met de ondergrondse Partisanen tegen de bezetters.
Na de oorlog studeerde Calvino literatuurwetenschap, werkte als redacteur en boekverkoper en was actief lid van de KPI. In de vijftiger jaren was hij zeer teleurgesteld door de ontwikkelingen in Europa en de rol die het communisme daarin speelde. In 1957 trad hij officieel uit de partij.

In 1956 had Calvino zich al bezig gehouden met het verzamelen van Italiaanse sprookjes, overeenkomstig de gebroeders Grimm. Het werd een een uitgave die in elk Italiaans huishouden te vinden was. In 1957 verscheen zijn roman De baron in de bomen, waarmee hij ook internationaal aanzien verkreeg. In de jaren daarna vergaarde hij vele internationale prijzen en onderscheidingen en was een veel gevraagd spreker wereldwijd. Op 19 september 1985 stierf Italo Calvino na een hersenbloeding in het ziekenhuis te Sienna.

Het overheersende thema in het oeuvre van Calvino is een spel met de literatuur, waarmee hij tevens de onzekerheid van het leven wil weergeven. Na een neorealistische periode, vlucht hij in het sprookjesachtige en het fantastische om de harde geschiedenis en de sociale problemen van zijn tijd te verwoorden. In de loop der tijd treden zijn hoofdpersonen buiten de realiteit. Hij beschrijft de negatieve effecten van de technologische vooruitgang op de mens, zoals het verlies van de individualiteit en de verwording van de mens tot robot, romans, gebaseerd op sciencefiction en de exacte wetenschappen, waarin de angst voor de leegte en het kosmisch pessimisme overheersen.

Het boek Le città invisibili (De onzichtbare steden) verscheen in 1972. Het bestaat uit 55 korte teksten. Marco Polo, de grote Venetiaanse Azië-reiziger in de 13e eeuw, doet verslag aan de grote stichter van de Yuan-dynastie en keizer van China, de Mongolenheerser Kublai Khan. Hij vertelt over de steden die hij op zijn reizen door het onmetelijk grote rijk heeft bezocht. Elk van de teksten schets het beeld van een (fictieve) stad. Geografische, historische, maatschappelijke en/of algemeen menselijke omstandigheden worden in een poëtisch beeld samengevat. Alle steden dragen de naam van een vrouw. Lijken de verhalen eerst luchtige aangename beelden te zijn uit een ver verleden, verdichten zij zich langzaamaan tot een benauwend panorama van verval en ondergang van steden die steeds meer op de moderne samenleving gaat lijken.
Kublai Khan besluit de dialoog met Marco Polo met de woorden: ‘Alles is nutteloos als de laatste aanlegplaats slechts de helse stad kan zijn, en dáár zuigt de stroom ons toch uiteindelijk naar toe, in een steeds nauwer wordende spiraal.’
Het laatste antwoord van Marco Polo hierop bewaren we voor de voorstelling.

Concept en glasschilderingen:
Jan de Boon is beeldend kunstenaar, kleurgever en architect en mede-initiatiefnemer van Sijthoff Cultuur. Wetenschappelijk werk op het gebied van kleurgeving van architectuur resulteerde in diverse artikelen en een drietal boeken over het functioneren en de rol van de zintuigen in relatie tot kleurgebruik. Als docent is hij verbonden aan de Nederlandse Kleurenschool. Jan de Boon maakt vrij werk ter verkoop, adviseert en voert werk uit in opdracht, in Nederland en daar buiten.

Verteller:
Manjo Joosten
is verbonden geweest aan diverse ensembles die zich toelegden op literaire theater- en vertelprogramma’s. Zo maakte hij deel uit van het Theater van het woord, Kunstenaarsensemble ‘Elckerlyc’, het Mercuriusensemble en het Karmatheater. Daarnaast verzorgde hij diverse soloprogramma’s waaronder ‘Reiziger’, ‘De Alchemist’ en ‘Christus en de Grootinquisiteur’. Als kunstcursusdocent was hij verbonden aan Werkgroep Kunsten in Driebergen en was mede-oprichter van de Tsjechow Theaterstudio in Leiden. Daarna als docent vertellen, spraakvorming en toneel werkzaam aan de Hogeschool Leiden.

Euritmist:
Manja Wodowoz
is euritmiedocent en –therapeut. Zij volgde de opleiding euritmie in Zwitserland en Zweden. Samen met het Deens euritmie ensemble nam zij deel aan het Århus festival. Na enkele jaren sloot zij tevens een euritmietherapeutische opleiding in Duitsland af en behaalde haar Master of Artsdiploma. Zij organiseerde diverse binnen- en buitenlandse producties en werkte mee aan verschillende opvoeringen. Zij is mede-initiatiefnemer van Sijthoff Cultuur en maakt deel uit van onderzoeksgroepen over de werkzaamheid van euritmie.

Musicus:
Tony Overwater heeft vele prijzen gewonnen. Zijn ‘sound’ en unieke manier van spelen hebben hem gepositioneerd als een sleutel-speler in de Europese muziekwereld. Hij is een opmerkelijke solo-speler, leider van eigen projecten en sideman. Hij is zeer bekend om zijn pionierswerk in de Arabische muziek waarop hij zich meer en meer is gaan richten. Hij toerde met prominente muzikanten uit de Arabische wereld o.a. in het Midden en Verre Oosten. Tony heeft muziek gecreëerd voor vele documentaires zoals ‘Om de Oude Wereldzee’ voor TV over Abraham Kuyper.

Entree: € 15 – CJP en studenten € 10

Naar reserveren en betalen

 

 

Gegevens

Datum:
25 mei
Tijd:
20:00 - 21:15
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur