Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Wereldconcert, Belán

1 december 2018 | 20:00 - 22:00

Hamid Bazi heeft een pols gebroken en kan daardoor niet optreden: ‘De nacht van de dichters’ vervalt daarmee. In zijn plaats zal Belán een concert geven.

Belán bestaat uit drie muzikanten: Nariman Goran (zang en daf), Monir Goran (ud en gitaar) en Ako Taher (piano). Ze zijn in de afgelopen tien naar Nederland gevlucht en inmiddels professioneel muzikant met een conservatoriumopleiding.

Over Belán
Belán betekent ‘ontheemd’. Deze naam hebben wij gekozen om onze vluchtelingenachtergrond in de naam van de band te laten zien. Wij hebben allen ons land, ons ouderlijk huis, ons ‘nest’ moeten verlaten. Onze wortels en de geschiedenis van het land proberen wij door onze muziek te laten herleven.

Wat melodie betreft ontleent Belán haar nummers aan de eeuwenlange muzikale tradities die diep in de cultuur zijn geworteld. Wij gebruiken hierbij maqam, een oosterse toonladder. Deze toonladder kenmerkt zich door het gebruik van kwarttonen, vooral bij de zang. Om onze muziek voor westerse oren toegankelijk te maken, gebruiken wij harmonie door middel van gitaar en piano. Belán gebruikt verschillende maatsoorten die gebaseerd zijn op maqams. Denk hierbij aan een vrije maatsoort (geen maat), 7/8ste (onregelmatig) en 4/4de (regelmatig).

Uit de warme oosterse melodieën, vermengd met westerse klanken, is onze nieuwe stijl geboren: ‘soz’ (spreek uit ‘soos’), wat passie betekent.

Onze muziek is gebaseerd op de verhalen die vaak over de liefde en over maatschappelijke onderwerpen gaan. Zo staat de emancipatie van de Koerdische vrouw centraal of gaat een lied over de duizenden mensen die spoorloos verdwenen zijn tijdens de jaren dat Sadam Hoessein regeerde

Entree: € 15 – CJP en studenten € 10; korting wanneer ook wordt deelgenomen aan de Marokkaanse maaltijd.

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
1 december 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur