Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Wereldconcert, Muziek uit Noorwegen

10 december 2017 | 15:30 - 17:00

Andrea Wittchen (sopraan) & Jack de Bie (piano)
Op deze middag wordt u meegenomen naar de wereld van de Noorse muziek. Eeuwenoude Noorse volksliederen, klassieke liederen en pianowerken van Noorse componisten die een nauwe band hebben met de Noorse natuur en vooral de Noorse volksmuziek.
De oude Noorse volksliederen, die Andrea Wittchen voor u gaat zingen, komen direct uit het vroegere Noorse boeren- en herdersleven, dat in deze vorm nu niet meer bestaat. Toen leefden veel gezinnen tamelijk geïsoleerd op een boerderij in de bergen of aan een fjord. Muziek en ook poëzie was een essentieel onderdeel van hun leven. Er waren bijvoorbeeld poëtische liederen, de ‘stev’ , maar ook  ‘stev’ om op te dansen –  zogenaamde slåttestev, of liederen om de kinderen in slaap te zingen, en liederen om de koeien, schapen en geiten die in de bergen aan het grazen waren, naar huis te roepen: de ‘Kulokk’. De stem wordt hier ingezet om ver over berg en dal te dragen. Elke herderin had haar eigen lied en ook improvisatie. De dieren herkenden de stem en het lied en kwamen dan thuis om gemolken te worden. Deze liederen en ook andere ‘stev’ hebben vaak een magisch karakter.
De Noorse natuur en daarmee nauw verbonden cultuur speelt ook een grote rol bij de Noorse componist Edvard Grieg (1843-1907). Hij liet zich veel inspireren door thema’s uit de Noorse volksmuziek wat u kunt horen in zijn prachtige liederen en pianowerken, die hij veelal in zijn ‘componistenhutje’ bij de fjord heeft gecomponeerd.
Jack de Bie zal u ook trakteren op pianowerken van David Monrad Johansen (1888-1974) en Christian Sinding(1856-1941). Zij verwerken de ingrediënten uit de  Noorse natuur, cultuur en volksliederen, op ieders geheel eigen wijze. Ketil Vea (1932-2015) was een bijzondere componist in Noord-Noorwegen, een zeer belangrijk persoon voor het Noord-Noorse muziekleven. Andrea Wittchen heeft bij hem gestudeerd in 1983/84 op de Nesna Laererhøgskole.
Andrea en Jack hebben beide een nauwe band met Noorwegen. Zij komen daar regelmatig en hebben er vaker concerten gegeven. De bijzondere authentieke sfeer die Andrea en Jack daar hebben beleefd nemen zij graag voor u mee.

De lyrische sopraan ANDREA WITTCHEN is concert- en operazangeres, en zij zingt ook oude Noorse volksliederen.  Zij is geboren in Zuid-Duitsland. Op haar 19e ontving zij een stipendium van de Noorse Staat voor een culturele studie in Noorwegen. Hier studeerde zij 2 jaar  muziek, zang en theater en leerde zij de Noorse volksliederen kennen die haar fascineerden, en die zij haar hele leven daarna bleef zingen en verder ontwikkelen. In Nederland studeerde zij hoofdvak klassieke zang aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1993-1998), bij Marianne Blok, en mime/theater aan de Theaterschool van de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (1990-1994). Beide opleidingen sloot zij met succes af.  Andrea Wittchen nam als soliste deel aan diverse masterclasses: op het Belcanto Festival in Dordrecht, de Springiersbacher Meisterkurse in Duitsland, en de Nordfjord International Opera Workshop in Noorwegen, o.l.v. de Noors-Italiaanse  sopraan Elizabeth Norberg-Schulz en  de Italiaanse dirigent Dante Mazzola, die verbonden is aan het operahuis La Scala in Milan. Sinds enige jaren verdiept Andrea zich in de oude traditie van de Italiaanse Belcanto en neemt zij lessen bij Wilma Driessen.  Andrea Wittchen geeft al sinds vele jaren regelmatig concerten met diverse liederen- en operaprogramma’s. Geëngageerd als zangeres en actrice was Andrea o.a. bij de gezelschappen BEWTH en het Griftheater in Amsterdam, verder in Parijs bij ‘Théatre du Mouvement’. Haar optredens brachten haar naar diverse concert- en theaterpodia in heel Europa.

De Nederlandse pianist JACK DE BIE was reeds op zeer jeugdige leeftijd achter de piano te vinden. Later studeerde hij hoofdvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Janine Dacosta en Theo Bruins. Hij behaalde het eindexamen cum laude en ontving hiervoor tevens de grootste van de vier prijzen uit het Cuypersfonds. Na het Conservatorium volgde Jack de Bie meesterklassen bij onder andere Cyprien Katsaris, Youri Egorov en Eliana Rodriquez.
Naast het geven van solorecitals is Jack de Bie een veel gevraagd zangbegeleider en kamermusicus. Hij begeleidde vele zangers en zangeressen in binnen- en buitenland, waaronder Henk Smit, Marianne Blok,  Elzbiéta Szmytka en Ernst-Daniel Smid. Hij werkte samen met o.a. de violisten Charlotte Bon en Martin de Deugd.  Jack de Bie was jarenlang als pianist actief verbonden aan de “Springiersbacher Meisterkurse” voor zangers in Duitsland o.l.v. Marianne Blok.
Bij de Oostenrijkse maatschappij KOCH-Schwann maakte hij twee CD-opnames, die als wereldpremières werden uitgebracht. Eén hiervan, getiteld “Niederländische Klaviermusik”, heeft hij samen met Willem Noske, dé promotor van de Nederlandse muziek, samengesteld.
Recensie over deze solo-CD in het muziekblad ´Luister´: “Jack de Bie is een erudiet klavier-speler, die erin slaagt zijn onderwerpen in goed reliëf te plaatsen. Technisch onberispelijk toegerust  en met een heel persoonlijk getinte aanslag geeft hij zijn spel doeltreffend vorm.”

Entree: € 15 – CJP en studenten € 10

Reserveren?

 

Gegevens

Datum:
10 december 2017
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur