Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Workshop + performance, Egyptisch-Arabische Dans

3 maart 2018 | 13:30 - 18:00

De workshop Egyptisch-Arabische Dans (13.30 – 16.30 uur) wordt gegeven door Sattar Al Saadi  en Laura Maria Degaspari. Zij creëren in hun workshop een sfeer van muzikale opgetogenheid in de rijke traditie van de oude klassieke Arabische muziek en dans. Zij doen dit op de lyrische tonen van de Ney (fluit) en Irakese percussie instrumenten die hun oorsprong hebben in de oude Mesopotaanse ritmes.
Laura over de workshop: ‘Iedereen kan meedoen aan deze dansworkshop. We zullen de basistaal introduceren van de dansbeweging die stamt uit de Egyptische / Arabische traditie. Belangrijke punten zijn: ontspannen en het vinden van een eenheid tussen lichaam en geest, het zoeken naar natuurlijke bewegingen met veel ruimte voor vrije improvisatie, plezier en vrijheid in natuurlijke dansbewegingen’.
Na de workshop zullen Laura Maria Degaspari (dans) en Sattar Al Saadi (percussie en fluit) een performance geven. Deze duurt van 17.00 uur tot 17.45 uur.
Laura Maria Degaspari maakte deel uit van The Dance Theater of Egypt, opgericht door danskunstenaar Suraya Hilal (Egypte/UK). In de jaren 1990 tot 2001 toerde het gezelschap langs de belangrijkste Europese cultuurhuizen waaronder Sadlers Wells London, Rasa Wereldcentrum en het Tropentheater. Sindsdien participeerde ze in verschillende projecten, en deed onderzoek naar de essentie van de dans uit het Midden-Oosten in relatie tot de live music in voornamelijk de Uk en België. Ze is er vooral in geïnteresseerd om de rijkdom die in de schoonheid van dans ligt en de religieuze erfenis terug te vinden.
Sattar Al Saadi is een bekend musicus wat betreft oorspronkelijke Arabische muziek uit Irak. Hij is in 1967 geboren in Bagdad heeft z’n bachelor in art behaald. Hij was de eerste Irakese professor in ‘Eastern music and rhythms’ aan het Conservatorium van Amsterdam. Sattar was ook de eerste Irakese musicus die optrad met het Nederlands Symfonie Orkest in een uitvoering van de Stabat Mater van Carl Jenkins. Ook soleerde hij in het Duitse Symfonie Orkest als percussionist en fluitist (op de Nay). Kort geleden speelde hij muziek van Vivaldi in een Arabisch ritme in het Torpedo Theater in Amsterdam.
Sattar speelt op festivals en geeft workshops en lezingen in diverse landen in Europa waaronder Portugal, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Zweden. Hij werd gekozen door prinses Margriet om zijn land te vertegenwoordigen in het Humanity House in Den Haag als een voorbeeld voor buitenlandse artiesten die zelfstandig hun weg op originele hebben gevonden.

Maximaal aantal deelnemers workshop: 16
Kosten workshop (13.30 – 16.30 uur): € 30 bij opgave voor 24-02, daarna € 40; gratis toegang tot de performance
Kosten performance (17.00 – 17.45 uur): € 10 – CJP en studenten € 5 bij opgave voor 24-02, daarna € 15 resp. € 7,50
Informatie en opgeven via: lmdegaspari@gmail.com

Gegevens

Datum:
3 maart 2018
Tijd:
13:30 - 18:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Sijthoff Cultuur
Doezastraat 1b
Leiden, 2311 GZ Nederland

Organisator

Sijthoff Cultuur