Doezastraat 1b info@sijthoff-leiden.nl

Column van Colin

Geschreven door: Colin Huigen

Over de opening en proeflunches

Heerlijk op het terras van Sijthoff. Met dank aan de mensen van Omroep West en Gemiva SVG

Heerlijk op het terras van Sijthoff. Met dank aan de mensen van Omroep West en Gemiva SVG

Op een dag in februari ging ik solliciteren bij het Hof van Sijthoff bij Hiske en Marion. Er waren ook opnames van tv West bij mijn sollicitatiegesprek. Erg bijzonder om dat mee te maken.

Een maand later in maart ’16 gingen we kennis maken met elkaar (collega’s en begeleiders) en we gingen ook folderen in een Leids hofje aan de Doezastraat en in die buurt. Een dag later gingen we een paar restaurants bezoeken waar we mee samen gaan werken in Leiden: o.a. het Prentenkabinet, Dartel (daar werkt hoeve Cronesteijn mee samen) en bakkerij van Maanen (waar onze brood vandaan komt).

We kregen een paar dagen theorieles om ons voor te bereiden op het echte werk. En we gingen ook locaties bezoeken van Gemiva SVG groep waar we mee samen gaan werken o.a. Hoeve Cronesteijn waar veel van onze producten vandaan komen. En we kregen een rondleiding te krijgen door een koeienstal in Zorgboerderij Valkendam. Ze legden uit hoe ze koeien gingen verzorgen en melken en hoe ze melk en kaas gingen maken. Erg leuk.

En we kregen ook een proeverij! We gingen lekkere dingen proeven die op de menukaart zouden staan o.a. een broodje hamburger, een Sijtje zalm (bij ons heet het een sijtje in plaats van een clubsandwich), lekkere zoete hapjes die je bij de koffie en thee serveert en vooral: een heerlijke broodje homemade kroket… in onze kroket zit kalfswang en Leidse kaas, en die is zó lekker, en eigenlijk vind ik dit de beste kroket van Leiden!

We gingen 2 weken lang proeflunches doen, even oefenen voor in het praktijk, we wisten nog niet hoe alles moest, dat was wel even wennen. Maar alle nieuwe dingen zijn natuurlijk even wennen. Er mochten toen alleen mensen op afspraak komen lunchen, zodat we ook even konden oefenen voordat de zaak open ging.

En dan is het zover: 15 april is de opening van Sijthoff. Het werd officieel geopend door Wethouder van Gelderen. Zowel Hof van Sijthoff, Resto van Harte en Jong van Geest gingen hapjes uitdelen, dat was echt een feest. En ik heb ook even lekker zitten proeven en de hapjes waren heerlijk. Iedereen was langs gekomen, het was een erg leuke dag. Sijthoff cultuur werd officieel heropend in een nieuw jasje.
En daarna liep het eigenlijk erg goed. Er komen ook mensen bij ons lunchen die de hofjeswandeling doen van Leiden, en dat vind ik erg leuk. En we waren nog niet eens een maand open en we stonden al op de braderie van 5 mei heerlijke flamkuchen te verkopen met heerlijke koffie en thee, op de Doezastraat zelf met een marktkraam. Een toffe dag dus!

We zijn veel op de tv geweest, vooral bij de documentaireserie ‘Gewoon zo dus’ .Hier kunnen jullie zien hoe het allemaal is gegaan vanaf het sollicitatiegesprek met tv-opnames tot na de opening. Er zijn 8 afleveringen gemaakt van ‘Gewoon zo dus’, het programma werd gepresenteerd door Manuel Venderbos. Dit is een link naar dat programma.

We kregen ook heel veel aandacht van Unity TV/FM, Sleutelstad FM, I love Leiden, Leven magazine, en de burgemeester van Leiden is ook een keer bij ons geweest om te lunchen na de opening van Hof van Sijthoff.

Meer weten over Hof van Sijthoff? Ga naar de website.